Bentley Continental Mulliner R

18 maart 2009

 

Onbereikbare droom

Dromen over auto’s die onbereikbaar lijken: voor veel mensen is dat herkenbaar. De meest exclusieve auto’s die in kleine aantallen gebouwd zijn stijgen alleen maar in waarde, en worden daardoor nog minder bereikbaar. Maar er zijn ook uitzonderingen, daar is de Bentley Continental R Mulliner een goed voorbeeld van. Met een nieuwprijs van één miljoen gulden en een productieaantal van 136, uit een totale productie van ongeveer 2100 Continentals, was de Mulliner R destijds een auto waar veel mensen alleen maar van konden dromen. Deze supercoupé moest de meest veeleisende en verwende automobilist tevreden kunnen stellen. Een goede mix van een bloedsnelle auto in een stijlvolle verpakking vol verwennerij. Nu, als negen jaar oude occasion kunt u hem voor net geen 90 mille bezitten. Wij zijn benieuwd of hij na negen jaar nog steeds aan de hoogste verwachtingen kan voldoen. Bij Autobedrijf van Schaik in Leeuwarden stond een prachtig exemplaar voor ons klaar…

Bentley Continental R

 

Intimiderend

Daar staat hij dan, de ruim vijf en een halve meter lange coupé. In werkelijkheid ziet de supercoupé er nog veel indrukwekkender dan op de foto’s. Hij is namelijk precies goed in verhouding, waardoor zijn forse afmetingen een beetje verdoezeld worden. De hoge schouderlijn en de relatief lage raamlijn laten de Brit gestrekt ogen. We kunnen niet om de grote massieve neus heen. De enorme grille, de vier grote koplampen en de gigantische motorkap vormen een agressief geheel. Als je dat in je binnenspiegel aan ziet komen denderen, twijfel je geen moment en ga je wel aan de kant. Hoe intimiderend de voorkant ook mag zijn, de achterzijde is een heel stuk anoniemer. Pas als je vlak achter de Bentley staat, valt het logo met de zilveren vleugels op en weet je dat je met een bijzondere auto te maken hebt. Deze Continental is een zogenaamde ‘wide body’, dit houdt in dat de wielkasten flink uitgeklopt zijn. Schuin van voren oogt het een stuk gespierder, maar als je recht achter de supercoupé rijdt ziet het er vreemd uit, en lijkt het net als of de kont erg smal is. Het lijkt een beetje uit verhouding te staan. Wij zien liever de wat minder dikke standaard body, wat het ontwerp nog beter in balans brengt.

Bentley Continental R

Een apart detail is het tankklepje, dat zit namelijk in de C-stijl verwerkt. Het ziet er wat vreemd uit, maar is wel makkelijk te verklaren. Voor een gunstige gewichtsverdeling is de benzinetank achter de achterbank en boven de achteras geplaatst. Doordat de wielkasten vrij hoog uitvallen op de koets, hebben ze de vulopening op een creatieve manier maar wat hoger geplaatst.

Zoals we gewend zijn van Bentley is ook deze Continental rijkelijk voorzien van chromen lijsten. Zo hebben zowel de vooral als achterbumper een subtiel chromen lijntje, die het grote kunststof geheel optisch doet breken. Deze lijn loopt ook door op de stootlijsten over de flanken. De raamstijlen zijn wat minder subtiel aangepakt, daar loopt een vrij grote en opvallende chromen strip omheen. Ook de handgrepen zijn bij de Bentley naar goed gebruik verchroomd. Ondanks de grote hoeveelheid chroom toont het geheel niet te bont, maar juist erg chique.

Bentley Continental R

De 18 inch wielen lijken onder de grote koets net een inch of twee kleiner. Pas wanneer je er naast gaat staan valt op hoe groot ze zijn. Zeker in combinatie met de ballonbanden die om de velgen gemonteerd zitten. Het design van de spaken van de velgen vinden we er wat afgerond uitzien bij het redelijk vierkante koetswerk, maar toch misstaat het zeker niet. Het maakt het totaalplaatje goed af. Niet te opvallend, want dat zou absoluut niet bij de Bentley passen. De donkergroene lakkleur is gelukkig ook niet te opvallend, je zit namelijk al aardig in de kijk als je in de Continental zit. Het groen steekt mooi af bij de chromen details, de kleur lijkt ook wel lichtelijk naar het bruin te neigen, wanneer er fel zonlicht op schijnt. Het is in elk geval een bijzondere kleur die goed past bij de auto.

Bentley Continental R

 

Luxe en weelde

Wanneer we in de Continental Mulliner stappen, proeven we dezelfde knusse en huiselijke sfeer zoals bij de Rolls Royce Silver Seraph die we eerder voor onze rubriek ‘specials’ testten. Wel missen we direct de hoogpolige matten die zo lekker zacht aandeden in de Rolls. Maar geen paniek, de vorige eigenaar was er niet kapot van en heeft ze daarom in de kofferruimte gelegd. Om maar meteen even door te gaan over de kofferruimte, die is namelijk door de matten al grotendeels gevuld. We hadden hier meer van verwacht gezien de afmetingen van de auto. Maar door de eerder genoemde brandstoftank die achter de achterbank geplaatst is, is de diepte van de bagageruimte al voor een deel daar aan op gegaan. Wat nog het meest tegenvalt is de hoogte van de bagageruimte. Maar de Bentleyrijder hoeft zich geen zorgen te maken dat zijn golftas niet in de 347 liter grote kofferruimte past, want daar is namelijk nog voldoende ruimte voor over.

Bentley Continental R

Wanneer we weer achter het stuur gekropen zijn, valt ons direct de horizontale zit op. Je benen liggen richting de pedalen, waardoor je een soort van sportwagengevoel moet krijgen. Maar zodra we naar het dashboard kijken is dat gevoel meteen ontkracht. Het lichtbeige leder dat mooi contrasteert met het donkere gelakte hout geeft ons een gevoel van luxe en weelde. Het grote verschil met het dashboard van de Rolls Royce is de rechthoekige middenconsole die tot boven de toplaag uitsteekt. In die console vinden we onder andere een metertje voor de turbodruk, de olietemperatuur, oliedruk en de laadstroom. Nog een verschil is de aanwezigheid van een toerenteller, die moesten we in de Silver Seraph ook missen.

Bentley Continental R

Een goede ergonomie is ver te zoeken in de Bentley, een leek krijgt de auto waarschijnlijk niet eens gestart. Dit gaat door de sleutel aan de linker kant van het stuur door te draaien naar ‘run’ en vervolgens op een centrale startknop te drukken in de middenconsole. Die knop is namelijk erg klein, en er staat geen herkenbaar icoontje of de tekst ‘start’ op gedrukt. Ook de bediening van de ruitenwissers is een grote zoektocht, die worden geactiveerd door een chroomkleurige schakelaar rechtsonder het stuurwiel. Het ziet er erg klassiek en in stijl van de auto uit, maar zonder enige studie kun je de schakelaar onmogelijk vinden. In de middentunnel vinden we de BMW knopjes voor de stoelverstelling die we ook in de Rolls tegenkwamen. Die werken gelukkig wel doeltreffend en intuïtief. Je kunt de stoelen werkelijk alle kanten op laten bewegen. De stoelen zouden zomaar de fauteuils in je woonkamer kunnen zijn, zo comfortabel zitten ze. Omdat de Bentley bij bestelling volledig op maat gemaakt werd, kan de stoel voor langere personen niet ver genoeg naar achteren. Voor langere personen werd een langere stoelrails gemonteerd, zodat de stoel wel verder naar achteren versteld kon worden. Dat zou wel een groot nadeel voor eventuele achterpassagiers kunnen zijn, want die hebben niet bijzonder veel beenruimte. Personen tot ongeveer 1.80 meter kunnen prima achterin zitten, maar wanneer je een langer postuur hebt kom je zowel met de been- als hoofdruimte al gauw in de knel.

Bentley Continental R

 

Comfortabel monster

We drukken op de centrale startknop in de middenconsole. Er klinkt een donkere grom uit de uitlaat waarna de motor bijna geruisloos loopt. Door de automaathendel te liften kun je hem in het juiste verzet zetten, de leek zal ook hier tevergeefs naar een knopje zoeken zoals gebruikelijk bij een automaat. Bij de eerste meters merken we al dat deze auto over een forse trekkracht beschikt. Je hoeft het pedaal maar iets te ver in te trappen en de neus komt omhoog. Gelijktijdig schiet het paleis op wielen er vandoor. Op het moment dat de olietemperatuur de middengrens van 120 graden bereikt trappen we het pedaal in de kickdown, er volgt een hele diepe gorgel in combinatie met een turbofluit. De neus komt nog verder omhoog, en we zien de passagier met zijn handen naar de handgrepen aan het dak grijpen van schrik. Voor medeweggebruikers komt dit grote gevaarte toch wel erg intimiderend over. Keer op keer als we het pedaal intrappen zorgt het voor een grote grijns van oor tot oor. Dit is echt een auto met een gevoel, die bijna spreekt door zijn daden. De reactie als je het gas loslaat maakt het alleen maar leuker, je hoort de dumpvalve dan hard afblazen, wat eveneens opgeschrikte blikken van omstanders veroorzaakt. Anoniem door het verkeer is met deze Continental echt onmogelijk, hoe je er ook mee rijdt. Is het niet de motor die je laat opvallen, dan is het wel zijn indrukwekkende voorkomen.

Bentley Continental R

Wanneer je met een fluwelen voetje het pedaal bediend, is comfortabel zoeven het andere karakter van de Bentley. Iets wat waarschijnlijk de eigenaren van dit model dagelijks doen, want een Bentley-rijder kent geen bewijsdrang. Iets wat de eigenaren van zijn Duitse tegenstrevers wel kenmerkt, voor zover er al een concurrent voor deze supercoupé te bedenken is. Het veercomfort is buitengewoon comfortabel te noemen, maar toch minder deinend dan de Rolls. De Bentley filtert drempels erg comfortabel weg en geeft nauwelijks oneffenheden aan het interieur door. Zo zoef je zorgeloos over de weg. Ondanks dat voel je wel duidelijk dat je met bijna 2500 kilo onderweg bent. De auto daagt dan ook absoluut niet uit tot het snellere bochtenwerk, want als iets met dit gewicht eenmaal gaat schuiven dan is er geen houden meer aan.

Bentley Continental R

Omdat dit een Mulliner uitvoering van de Continental R is, heeft de auto de langere wielbasis van de R, die meer op comfort gericht is, en de motorspecificaties van de T, die neigt naar het sportieve. Onder de enorme motorkap ligt een 6.75 liter blok met 426 pk en een monsterlijk koppel van 875 newton meter. Je begrijpt dus wel dat dit zorgt voor bijzondere prestaties voor een auto met dit gewicht. Volgens de ingenieurs uit England moet de auto in 5.9 seconden naar de 100 kilometer per uur sprinten, en een top van 270 bereiken. Dit klinkt, maar voelt ook erg indrukwekkend. Wanneer je bij een snelheid van 150 kilometer per uur het pedaal nog wat extra intrapt, versnelt de auto gevoelsmatig nog bijna net zo hard als vanaf 50 kilometer per uur. De tussensprints zijn ronduit indrukwekkend en de zijdezacht schakelende viertraps automaat doet niet naar meer versnellingen verlangen. De Bentley versnelt vanaf ieder toerental ongehoord hard en met een speels gemak, alsof hij maar de helft weegt van zijn werkelijke massa. Daarbij blijft het, op de gorgelende V8 en de turbofluit na, ook nog aangenaam stil in de auto.

Bentley Continental R

 

Bereikbare droom

Deze bijzondere Bentley heeft met zijn charme en karakter onze harten veroverd. Iedere kilometer zorgt voor een grote glimlach. Is het niet door de brute motor met een mooie achtcilinderbrul en turbofluit, dan wel door het prachtige dashboard of de blik op de gigantische motorkap. Ook al heeft de auto wat ongemakken, zoals de beperkte binnenruimte en de gigantische buitenafmetingen. De nadelen neem je als liefhebber graag voor lief. Gevoelsmatig zouden we hem toch boven een Mercedes CL of BMW 6-serie verkiezen, die met hun technische verfijning meer voor de perfectionist zijn. Een Jaguar XKR komt misschien nog het meest in de buurt van het speciale gevoel dat de Bentley je geeft, maar is natuurlijk lang niet zo exclusief. Juist in dit segment speelt gevoel en uitstraling een belangrijke rol, waardoor we voor die € 89.950,- de droom van een eigen Bentley met wat levenservaring graag waar zouden maken.

Bentley Continental R

 

Auteur: Gregory Weller

Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

Get Adobe Flash player

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Auto van Schaik
http://www.autovanschaik.nl
Leeuwarden

 

Motor en techniek:

6750 cm3 - V8
313 kW (426 pk) bij 4000 tpm
875 Nm bij 2200 tpm
Benzine
Achterwielen
4 v, automaat

 

Maten en gewichten:

2450 kg
347 l

 

Prestaties:

270 km/u
5,9 s

 

Verbruik:

28,1 l/100km
12,2l/100km
18,7 l/100km
447 g/km

 

 

Prijzen:

€ 450.000
> € 89.000

 

Energielabel