BMW ACS1 3.5i Coupé

22 juli 2009

 

Het Schnitzerparadijs

Heuvels, ontelbare bierbrouwerijen en natuurlijk de Limburgse vlaai. Wat zou Nederland zonder Limburg moeten? Je vindt hier prachtige stukken natuur en oude kastelen, je krijgt spontaan een vakantiegevoel als je in Limburg bent. Als je dan in het ‘Drielandenpunt’ Vaals bent en je hoort de lokale bevolking spreken, zou je toch zweren dat het een vreemde vorm van Duits is wat je hoort. Dat Limburgs redelijk onbegrijpelijk is weten we, maar hier is geen touw aan vast te knopen. 38% van de bevolking in de gemeente Vaals is van Duitse afkomst, dus dit verklaart alweer een hoop. Als je Vaals inrijdt en je blijft de doorgaande weg volgen rij je zo Vaals uit en direct het Duitse Aken in, Nederland-Duitsland ligt hier dan ook bijzonder dicht bij elkaar. Zuid-Limburg is een mooi stukje land, maar wat we in Aken (Aachen voor de Duitsers) vinden doet ons autohart een stuk sneller kloppen. Hier vestigt zich namelijk het paradijs voor de BMW liefhebber: de tuner AC Schnitzer.

AC Schnitzer is al sinds begin jaren 60 volop bezig in de racerij en ook zeer actief in het opvoeren van straatauto’s. Volgens AC Schnitzer bieden zij het motorsportgevoel aan voor op de openbare weg. Om dat gevoel zelf te ervaren gaan wij een stuk sturen in een door AC Schnitzer onder handen genomen BMW 135i Coupé.

BMW ACS1 3.5i Coupe

 

Renpaard, maar dan met haast

Met onder handen genomen bedoel ik eigenlijk dat deze BMW gewoon helemaal van de pot is gerukt. Het standaard vermogen van de 3-liter twinturbo is met een maximum van 306 pk en 400 Nm aan koppel al flink te noemen, maar na een kietelkuur van AC Schnitzer wordt het nog erger – in de positieve zin. Volgens AC stijgt het vermogen naar 360 pk en komen er 50 extra newtonmeters bij. Dit zorgt eveneens voor een hogere topsnelheid, zo klimt de topsnelheid op tot 300 km/u in plaats van de begrensde top van 250. Omdat de snelheidsmeter van de BMW tot ‘slechts’ 280 km/u aangeeft, heeft AC deze aangepast om die 300 km/u ook daadwerkelijk te kunnen laten zien. Een blik op de teller geeft zelfs nog de 320 km/u aan. Maar nu komt het beste gedeelte. De BMW waarmee ik rijd is op de rollenbank geweest om zijn exacte motorvermogen te meten en het resultaat is indrukwekkend. Een maximaal vermogen van maar liefst 375 paardenkrachten geeft de uitdraai aan! Het koppel is ook niet de 450 Nm wat AC belooft, maar een duizelingwekkende 565 Nm. AC claimt een 0-100 km/u sprint van 4,8 seconden, maar dit lijkt zelfs wat bescheiden. Ik durf met mijn handen in het vuur te zweren dat dit meer richting de 4 seconden gaat, dan de 5 seconden. Dat maakt deze BMW tot een serieus renpaard, maar dan wel een renpaard met haast.

BMW ACS1 3.5i Coupe

 

Eendenstaart

AC Schnitzer kennen we als tuner, maar ook als leverancier van bodykits en andere accessoires voor op je auto. Dit maakt een AC Schnitzer-BMW kenmerkend, maar mooi? Over smaak valt niet te twisten, maar ik ken weinig mensen die de bodykits van AC echt mooi vinden. Enfin, wansmaak is ook smaak, dus ik zal niemand bekritiseren die zo’n kit aanschaft. De eigenaar van deze BMW ACS1 3.5i Coupé bezit m.i. gelukkig ook een portie goede smaak en moet niks hebben van het uiterlijk vertoon van AC’s stylingpakketten. De 135i heeft van zichzelf al een fraaie en bijpassende bodykit, die deze top 1-serie al weet te onderscheiden van zijn mindere broeders, maar dan op een stijlvolle manier. Om het plaatje compleet te maken is de auto in het Le Mans blauw-metallic gespoten en voorzien van het M sportpakket. De optionele velgen van AC Schnitzer kunnen mij nog wel bekoren, maar de 18 inch lichtmetalen velgen van het M pakket zijn toch een stuk fraaier. Het enige dat verraadt dat dit een aangepakte BMW is, is de AC Schnitzer uitlaat en een sticker op de zijruit.

BMW ACS1 3.5i Coupe

Het uiterlijk van de 1 Serie Coupé maakt wel wat tongen los. Is het nou een echte coupé of een rare driedeurs sedan? De auto heeft niet de mooie coupédaklijn van zijn grotere broer, de 3 Serie Coupé, maar heeft wel iets eigens. Hij heeft eigenlijk wel iets weg van de BMW 2002 uit vervlogen tijden. De 2002 was ook een kleine coupé en zelfs de eerste kleine productie-BMW met turbo, dus die vergelijking is snel gemaakt. Het subtiele spoilertje op de kofferdeksel zorgt er zelfs voor dat de achterzijde van de BMW wat weg heeft van een eendenstaart.

BMW ACS1 3.5i Coupe

Laat ik het erop houden dat de kleine coupé gewoon ‘iets’ heeft. Een tamelijk gedrongen uiterlijk en in dit specifieke geval spreken we hier wel over een serieuze coupé! Ook binnenin komt de BMW-allure helemaal terug, wat allemaal te danken is aan de heerlijke sportstoelen. Ze zitten niet alleen verrassend comfortabel, maar zijn ook ontzettend uitgebreid verstelbaar. De verstelling van de bestuurdersstoel is zo uitgebreid, dat ook het zitvlak kan kantelen en langer gemaakt kan worden. Dit om je benen extra te ondersteunen. Om jezelf helemaal klem te zetten, zet je simpelweg de dikke wangen van de stoel tegen je lichaam aan.

BMW ACS1 3.5i Coupe

Het interieur van de 1 Serie (en dus ook de Coupé) is inmiddels welbekend en lekker overzichtelijk. Het is geen uitdaging om het binnenste van de BMW te leren kennen en begrijpen, als je maar niet het DTC knopje vergeet. Het Dynamische Tractie Controlesysteem houdt wat ruimte over om het rijplezier te behouden, maar werkt voornamelijk om je veilig op de weg te houden. Je kunt dit voor een gedeelte uitzetten, maar ik hou de knop net wat langer in om vervolgens ook de DSC uit te schakelen. Het grensbereik wat betreft grip gooi ik hiermee helemaal overboord en nu komt het meer op mijzelf aan. De M pook zet ik in z’n ‘1’, druk de startknop in en ik pak het compacte en vooral lekkere M sportstuur beet en ga op pad.

BMW ACS1 3.5i Coupe

 

Veiligheidspal

Het team van AC Schnitzer heeft zich ook bezig gehouden met het onderstel. Zo is het M-onderstel vervangen en voorzien van andere veren, aangepaste schokdempers achter en twee andere veerpoten. Hierdoor ligt de ACS1 3.5i wat dichter op het asfalt dan normaal, de BMW wordt hierdoor lekker stug, met de nadruk op lekker. Echt vervelend oncomfortabel wordt het namelijk niet, oneffenheden in de weg komen bijvoorbeeld ook niet echt hinderlijk het interieur binnen. De fantastische stoelen vangen daarbij een hoop op. De standaard BMW 135i Coupé is een heerlijke auto om te rijden, maar is gek genoeg aardig afgestemd op onderstuur, niet iets wat je verwacht van een achterwielaangedreven auto. AC Schnitzer heeft ervoor gezorgd dat de nadruk echt op sportief rijden ligt, alsof de veiligheidspal van een pistool is verdwenen. De BMW is standaard zo afgestemd op veiligheid dat het Freude am Fahren wat minder aanwezig lijkt te zijn.

BMW ACS1 3.5i Coupe

Dat AC Schnitzer hier werk van heeft gemaakt merk ik in de eerste bocht waar ik eens een goede dot gas geef, want wat gaat die kont makkelijk om! Net onder de 2500 toeren komen de turbo's erin en heb ik al 500 Nm beschikbaar. Geen wonder dat de ACS1 wil gaan glijden. Zonder veiligheidspal wordt de ACS1 3.5i leuker, maar ook verraderlijker. Toch is het een kwestie van goed het gas doseren en juist insturen om de ACS1 weer in zijn gareel te krijgen. Zolang je bescheiden op het gaspedaal drukt en niet te fors instuurt kan je nog bijzonder hard een bocht nemen, zonder dat de kont onrustig wordt. Maar ga je net iets te ver wordt je direct getrakteerd op een portie overstuur, hetgeen BMW af fabriek zo graag wil voorkomen. Druk je onbescheiden het gaspedaal in gaat de ACS1 3.5i er met rasse schreden vandoor, waarbij de 6-in-lijn motor zich lekker laat horen en de uitlaat flink gaat grommen. Zoals eerder gezegd kun je ruim binnen de 5 seconden de 100 km/h bereiken, hiermee maak je het de verschillende Porsches en Ferrari’s wel lastig – en dat voor een compacte BMW! Het duurt ook niet lang tot je het maximale koppel van 565 newtonmeter tot je beschikking hebt, namelijk bij 4500 toeren. Trek je ‘m nog even goed door komen alle 375 paardenkrachten bij zo’n 5500 toeren al tot uiting. De twin turbo's - waarbij elke turbo 3 cilinders voorziet van drukvulling - voorkomen dat je helemaal tot het rode gebied moet gaan om al het vermogen eruit te halen.

BMW ACS1 3.5i Coupe

De vermogensopbouw gaat vrij lineair, waardoor je niet afgeschoten wordt als in een katapult. Dit zorgt voor een aangename en verfijnde acceleratie en geeft geen onrustig gevoel tijdens het rijden. Een ander pluspunt is dat de ACS1 3.5i lekker aan het gas hangt en over een vrij directe gasrespons beschikt. De besturing van de 1 Serie is bij ons bekend als direct en voorzien van een goede controle. In de 3 liter twinturbo is dit niet anders, maar is wel de stuurbekrachtiging anders dan zijn lichtere broertjes. Zo is de besturing een stuk zwaarder, oftewel nog sportiever. Dit maakt het rijden des te leuker en dankzij het sportstuur, dat heerlijk vastpakt, ook aangenamer. De korte slagen van de schakelpook passen helemaal bij het sportieve karakter.

BMW ACS1 3.5i Coupe

 

Sehr viel Freude am Fahren

Wat deze BMW ACS1 3.5i Coupé zo bijzonder – en ‘Special’ waardig – maakt zit ‘m echt niet alleen in de motorische tuning. Het is alles er om heen. Je voelt in alles dat je met iets aparts op pad bent, de speciale uitlaatdemper maakt je dat eveneens duidelijk. De BMW klinkt hierdoor net wat voller en kent ook meerdere tonen. Als je van het gas af gaat pruttelt hij er bijvoorbeeld lekker op los en bij het accelereren giert hij net wat meer mee. Maar ga je eens rustig met de BMW op pad dan blijft de uitlaat keurig op de achtergrond. Van buiten zal je ‘m vast wel wat beter horen, maar het interieur isoleert het gebrom uitstekend.

Het onderstel weet echt te imponeren, het pijl richting sportiviteit en veiligheid wijst exact de goede kant op, namelijk de sportieve kant. Een BMW zonder poespas en pure rijervaring. Eigenlijk de bekende slogan van BMW, maar dan beter: Sehr viel Freude am Fahren.

BMW ACS1 3.5i Coupe

 

Auteur en fotografie: Anton van der Wulp

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Dhr. Hinloopen

 

Motor en techniek:

2979 cm3 - 6 in lijn met dubbele turbo
375 pk bij 5500 tpm
565 Nm bij 4500 tpm
Benzine
Achterwielen
6v handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1460 kg
370 l

 

Prestaties volgens AC Schnitzer:

300 km/u
4,8 s (met 360 pk)

 

Verbruik:

- l/100km
- l/100km
9,2 l/100km
220 g/km

 

 

Prijzen:

€ 41.320
www.ac-schnitzer.de

 

Energielabel