Hyundai Genesis 3.8 GDI AWD

4 januari 2016

  

Hyundai Genesis: voor non-conformisten

Laat ik eerlijk zijn: hoe bijzonder een auto ook is, inspiratie voor een test komt niet altijd vanzelf. Deze review van de Hyundai Genesis is daarvan een goed voorbeeld. Over de auto is voldoende te vertellen. Het is namelijk een ontzettend uniek ding, maar hoe test je dan zo’n wagen? En nog belangrijker, hoe schrijf je dat op? Tot ineens het nieuwsbericht verscheen dat Hyundai een luxe submerk gaat voeren, zoals vele anderen vóór hen. De naam van het merk? Juist, Genesis.

MERK MODEL

Dat nieuwsbericht maakt de auto een stuk eenvoudiger te plaatsen. Want laten we wel wezen, de testauto is eigenlijk een halfbloedje. Voorop prijkt het luxe Genesis-logo, achterop dat van het aardsere merk Hyundai. Daarnaast vind je hem niet in het normale leveringsprogramma, maar wanneer je er één wilt zal de importeur dat graag voor je regelen. Deze Genesis is uniek en geen omstander weet daardoor wat ‘ie ziet. Stiekem draagt hij stijlkenmerken van vele andere merken en modellen, terwijl ‘ie toch een eigen gezicht heeft. Hij doet denken aan de auto’s uit computerspel GTA. Je herkent ze wel, maar waarvan toch?

  

Indrukwekkend sierlijk

Ondanks de grijzemuizenkleur maakt de auto indruk. Voornamelijk door zijn enorme grille, forse koplampunits en ook zijn totale afmetingen. Vergelijk je ‘m met de gevestigde orde, dan valt ‘ie qua lengte precies tussen BMW’s 5 en 7 Serie in. Feitelijk te klein voor tafellaken en te groot voor servet, maar voor die kinderachtige duiding haalt ‘ie zijn stoere neus op.

MERK MODEL

Het totaalplaatje is namelijk zeer geslaagd. De details zijn raak geschoten maar vooral de lijnvoering is een voltreffer. Want wanneer je de vrij agressieve, hoekige neus even op je in laat werken valt op dat de auto verder vooral elegant gelijnd is, met prachtige aalgladde flanken. De verhoudingen kloppen helemaal. En als dat nog niet indrukwekkend genoeg is: de op Aston Martin en/of Bentley lijkende Genesis-logo’s doen de rest.

MERK MODEL

  

Ruimte en gadgets

Vanbinnen is de Genesis ruim genoeg voor in ieder geval Koreaanse CEO’s. Achterin is de beenruimte meer dan toereikend en de gebruikte materialen zijn van goede kwaliteit. Neem nu dat échte hout in het dashboard en de deurpanelen: je voelt dat het goed is en ’t ziet er ook nog eens zo uit.

MERK MODEL

De achterbank biedt naast een fijne zit ook stoelverwarming en zelfs -koeling. Die laatste mogelijkheid is doorgaans voorbehouden aan het topsegment: vanaf de S-Klasses en 7 Series van deze wereld. Alsof dat nog niet genoeg is kun je ook de zithoek instellen, waarbij uiteraard de zitting meeschuift. Mocht de passagiersstoel in de weg zitten, dan kun je die vanaf de achterbank eenvoudig naar voren schuiven. Ook de middenarmsteun bevat de nodige knoppen, al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat zonder een extra scherm achterin vooral de volumeknop nuttig is. Want zeg nu zelf: hoe zinvol is de knop om vanaf de achterbank het scherm op het dashboard uit te kunnen zetten?

MERK MODEL

  

De beste HUD

Afgezien van het wat loze knoppenpaneel achterin is de bediening zelf goed voor mekaar. Het breedbeeldscherm in het dashboard is prachtig en kun je zowel middels draai- en drukknoppen als met je vingers bedienen. Dat scherm ten spijt wordt mijn blik eigenlijk direct getrokken naar het head-up display in de voorruit. Deze is namelijk niet alleen groot, maar onderscheidt zich vooral door de enorme hoeveelheid informatie die het weergeeft. Het houdt niet op met snelheid en navigatiegegevens, nee, ook de dodehoekwaarschuwing laat in de voorruit zien of er een auto naast je rijdt. Ik durf wel te stellen dat het de beste HUD is die ik ooit in een auto tegen ben gekomen.

MERK MODEL

  

Inhoud boven turbokracht

Onder de lange motorkap schuilt Hyundai’s eigen 3,8-liter V6. Geen kleine jongen, zeker gezien de stevige downsizetrend die gaande is. De eerlijkheid gebiedt dan ook te zeggen dat met name deze motor de auto zo duur maakt. Dankzij de relatief forse CO2-uitstoot van gemiddeld 270g/km bedraagt het BPM-bedrag maar liefst 51.599 euro!

MERK MODEL

Vergeet je deze fiscale straf, dan merk je dat het gewoon een heel fijn blok is. De Genesis is niet uitgesproken snel, maar presteert adequaat en zonder drama. Het past perfect bij de directielimo. Wanneer er gewerkt moet worden is de versnelling lineair en ook op een sportieve sound betrap je het blok niet. Alles aan de Genesis ademt comfort.

MERK MODEL

De achttrapsautomaat schakelt het fijnst onder deellast, wanneer je hem tot het uiterste tergt voel je af en toe een klein schokje. Het wegrijden vanuit stilstand kun je het best met wat beleid doen om te voorkomen dat de automaat bruusk aangrijpt. Eventueel kun je de bak ook bedienen met de schakelflippers aan het stuur, maar dat is met name bedoeld om de auto in de bergen op de motor af te remmen. Want nogmaals, dit is geen sportauto.

  

Voor de tractie

Dat de Genesis een showcase is van Hyundai’s kunnen blijkt uit de aanwezigheid van vierwielaandrijving. Het vermogen zou prima op de achterwielen losgelaten kunnen worden, maar dit is natuurlijk veiliger, zeker onder winterse omstandigheden. Het systeem is duidelijk bedoeld voor extra tractie, niet zo zeer voor extra grip in bochten. Bij normaal rijden is de auto dan ook heel neutraal, maar wanneer je een bocht echt te snel induikt is en blijkt de auto fors onderstuurd. Andersom laat de Genesis zich ook niet driften. Zo spectaculair als de Genesis Coupé die we enkele jaren geleden testten wordt het dus niet.

MERK MODEL

  

Voor non-conformisten

Rijden met deze Genesis is een unieke ervaring en zal dat waarschijnlijk wel blijven in ons land. Dat heeft niets te maken met de kwaliteiten van de auto, maar des te meer met zijn hoge prijs. De helft van de aanschaf gaat namelijk direct naar onze vrienden van de Belastingdienst in de vorm van BPM - en dan laten we de 21 procent BTW nog buiten beschouwing.

MERK MODEL

Kortom, moet je de Genesis kopen? Ja, als je een beetje non-conformistisch bent ingesteld is het welhaast de enige optie als je toch ‘op stand’ wilt rijden. Een verhuizing naar België of Duitsland is voor jou dan ook maar een kleine stap. Dus hup, ga en koop hem daar. Voor rond de 65.000 euro…

  

Auteur en fotograaf: Elco van der Meer