Kia K7 3.3 V6 GDI

28 januari 2012

Autotest: Kia K7 3.3 V6 GDI

Thuiswedstrijd

Het Zuid-Koreaanse straatbeeld is uniek door de overweldigende hoeveelheid auto’s van eigen bodem. Nergens in de wereld zijn auto’s op hun thuismarkt zó populair. Niet alleen Hyundai, maar ook Kia doet goede zaken en daarom is het niet verwonderlijk dat er modellen zijn die vooral Zuid-Korea bedienen. De Kia K7 - ook wel aangeduid als Cadenza - is een goed voorbeeld. Dit vlaggenschip van Audi A6-formaat is net als de nieuwste generatie Hyundai Grandeur – waar de K7 technisch aan verwant is – niet verkrijgbaar in Europa. Geïntroduceerd in 2009 en mogelijk pas dit jaar beschikbaar in Noord-Amerika, toont dit model hoe de Koreanen er in het hogere segment voorstaan. De K7 mag zijn kwaliteiten bewijzen op een trip die voert van de westelijk gelegen hoofdstad Seoel, naar de oostkust van het Koreaanse schiereiland. Eens zien hoe de grootste Kia die thuiswedstrijd volbrengt.

Kia K7

 

Associaties met Audi

De rit begint bij het hoofdkantoor van Kia, waar mijn collega en ik een presentatie krijgen over het merk dat in 1944 onder de naam Kyungsung begon met het produceren van fietsen. Het duurde nog tot 1974 voordat de eerste auto van de band rolde, de sterk op Mazda-techniek leunende Kia Brisa. De ambitieus genaamde Pride was het eerste model dat door Kia werd geëxporteerd. Inmiddels zijn we dat model allang weer vergeten en zijn hippe modellen als de Picanto, Rio en Sportage smaakmakers voor Kia in Europa. In 2010 bouwde Kia Motors voor het eerst meer dan 2 miljoen auto’s, een belangrijke mijlpaal. De nieuwe Optima (in Korea aangeduid als K5) was zelfs zo populair in de thuismarkt en de Verenigde Staten, dat de introductie voor Europa werd uitgesteld en de productiecapaciteit moest worden vergroot. Kortom, alle reden voor optimisme.

Kia K7

In de parkeergarage staat een blinkend zwarte K7 voor ons klaar. We hebben hem hier in Seoel al vaak zien rijden en het model spreekt tot de verbeelding. De eerste gedachte die bij je opkomt: ‘wat voor auto is dit?’ Veel mensen associëren het design met dat van Audi, vooral wanneer de LED-verlichting aan de voor- en achterzijde aan staat. Geen verkeerd vergelijk en allerminst toevallig, want Kia’s designchef Peter Schreyer werkte eerst voor het merk met de vier ringen. De K7 is daarmee geen ordinaire kopie, maar de ranke vormgeving geniet zeker van de Germaanse invloeden. Het is een auto die goed in de smaak valt en door zijn formaat en luxueuze uitstraling indruk maakt op voorbijgangers. De K7 wijkt duidelijk af van de excentrieke en soms ietwat identiteitsloze Koreaanse ‘stijl’, waar wij Europeanen minder van gecharmeerd zijn. In dat opzicht zou ik de K7 meer kans geven dan de nieuwe Grandeur, die typisch ‘Aziatisch’ en daardoor smaakgevoeliger is vormgegeven.

Kia K7

De stoere koplampen, deels omringd door matte LED-verlichting en uiteraard voorzien van xenon, kijken vervaarlijk vooruit. Het familiegezicht is vooral terug te zien in de voor Kia zo kenmerkende vorm van de grille. Groot tweekleurig lichtmetaal in 19 inch past goed in de massieve body, terwijl chromen lijstjes rondom de ramen en onderaan de deuren een gepaste dosis ‘bling’ toevoegen. De brede, in de achterbumper geïntegreerde uitlaatsierstukken verraden het vermogen van bijna 300 pk. Tijd om de paarden van stal te halen.

Kia K7

 

Drie trapjes terug

Met een enthousiaste maar beschaafde grom wek ik de K7 middels de ronde startknop tot leven. De onlangs geïntroduceerde 3,3-liter grote GDI-motor blijkt een zijdezachte loopcultuur te hebben, die past bij zo’n grote V6. De reactie op het gaspedaal is daarentegen bijna zenuwachtig, zo direct. Wie als een chauffeur door het verkeer wil gaan, moet met het nodige beleid gas geven. In het drukke stadsverkeer van Seoel valt de afstelling beter op zijn plaats. De atmosferische motor is altijd bij de les en heeft een krachtsreserve die ieder onbenut stukje asfalt op afroep weet te vullen – dat komt hier goed van pas. In mijn rijtest met de Hyundai Grandeur schreef ik het al: zodra Koreanen achter het stuur van hun auto kruipen, zijn ze gehaast en ongeduldig. Ze houden overigens ook niet van schakelen, want net als in Amerika rijdt vrijwel iedereen automaat. De zestraps transmissie van deze K7 schakelt zijdezacht door zijn verzetten en houdt de toerentallen mooi laag. De motor voelt onderin al erg krachtig en bij rustig rijden en stadsverkeer kom je amper boven de 2.500 tpm.

Kia K7

Wanneer we de stad verlaten en over de snelweg zoeven, heeft de K7 eindelijk de ruimte om meer van zijn krachtspotentieel te tonen. Wil je echt vooruit spurten, dan dien je Kia’s vlaggenschip goed op zijn staart te trappen. De kickdown kiest dan het laagste verzet bij de op dat moment gereden snelheid, wat betekent dat er twee of soms zelfs drie trapjes teruggeschakeld wordt en waarbij het geluid aanzwelt tot een gedecideerde V6-brul. Zijn echte sprintkracht blijkt hoog in de toeren te zitten, rond de 4.000 tpm lijkt de K7 3.3 GDI een aanloopje te nemen om bij 5.000 tpm een denkbeeldige trap in je rug te geven. Als in een stroomversnelling trekt ‘ie rap door tot 6.500 tpm en schakelt dan op, waarna het feestje weer opnieuw begint. Een meting uit de losse pols laat een 0 naar 100 km/u tijd van net onder de zeven tellen zien. Het verkeer, de bochtige bergwegen, de Koreaanse bewegwijzering en de bizarre hoeveelheid flitspalen staan een langdurig gevloerde rechtervoet in de weg, maar even stiekem de 200 km/u aantikken laat zien dat de K7 dat op zijn sloffen haalt. Wat een zalige motor, beschaafd en tegelijkertijd uiterst gretig en krachtig.

Kia K7

 

Comfort over dynamiek

Hoewel de K7 er dynamisch uitziet en zeker ook over de power beschikt om het te kunnen zijn, blijft het toch meer een cruiser dan een sportsedan. Het onderstel is duidelijk straffer dan de Hyundai Grandeur, maar ook de K7 is nog altijd een aangenaam comfortabele zakenlimo. Het zijn met name de platte banden, die lichtelijk afbreuk doen aan het afrolcomfort op korte oneffenheden.

Kia K7

Tijdens het ‘betere bochtenwerk’ over bergachtige trajecten blijft de koets stabiel, maar niet helemaal vlak op het asfalt. De besturing is bovendien zo licht, dat je die al gauw gevoelloos zou noemen. Toch is de stuurinput direct en helder genoeg om vertrouwd aan te voelen, de Grandeur is daarbij vergeleken toch een stukje afstandelijker. Voor de Europese smaak zouden stuurbewegingen wel op wat meer weerstand mogen rekenen, maar Amerikanen en Koreanen ervaren deze lichtheid als prettig en comfortabel. Dat er overvloedig power op de voorwielen wordt losgelaten, ervaar je alleen op nat asfalt als een duidelijk nadeel. Op droog wegdek dient onderstuur zich pas laat aan en de tractie is in die weersomstandigheden goed.

Kia K7

 

Ruim bemeten

Achter het stuur van de K7 kijk je aan tegen een dashboard dat dezelfde designtaal spreekt als de grille op de neus. Er is een bijzondere vormgeving op losgelaten, wat een aparte aanblik geeft en daar moet je van houden. De algehele kwaliteitsindruk van het interieur is goed en hoog, zeg maar op Lexus- of Infiniti-niveau. Slechts op details vind je punten die voor verbetering vatbaar zijn: geen ‘doordruk’-stand op de ramen, geen hoogteverstelling op de bijrijdersstoel en her en der wat goedkoop aanvoelende knopjes. Het materiaalgebruik is op de meeste plaatsen wel fraai en ‘prettig zacht’, met de lederen overkapping van de tellers als hoogtepunt. Rode sfeerverlichting in de deuren en het dashboard geven een chique ambiance in het donker, evenals de zacht licht verspreidende strook aan het plafond. De zwarte hemelbekleding geeft een geborgen gevoel, maar stiekem mis ik de lichtinval van het dubbele glazen dak, dat optioneel verkrijgbaar is.

Kia K7

Fijne stoelen met goed ondersteunende wangen bevorderen een fijne zitpositie, evenals de mogelijkheid je zitting te verlengen. Helaas blijft deze feature, net als de hoogteverstelling en geheugenstanden, voorbehouden aan de bestuurder. Achterin zit je minstens zo goed, met knieruimte te over en meer dan voldoende hoofdruimte. In Europa zou de K7 direct een van de ruimste auto’s in het E-segment zijn. Met 451 liter bagageruimte is hij wel wat krapper bemeten dan auto’s als de BMW 5-Serie, maar het is nog altijd toereikend voor flink wat bagage. Als we weer terug zijn in Seoel, blijken we ruim 500 kilometer te hebben afgelegd op een tank. De boordcomputer geeft een indicatie van het verbruik: 1 op 10,2. Zelfs met een redelijke afwijking is dat geen slecht verbruiksresultaat.

Kia K7

 

De wereld veroveren

De Kia K7 heeft indruk gemaakt. Het blijkt een uiterst capabele en ontspannen reisauto voor onze trip naar de oostkust. Op de snelweg overtuigt Kia’s vlaggenschip meer dan op bochtige wegen, maar hij houdt zich overal prima staande. De gretige gasrespons komt goed van pas in druk stadsverkeer, terwijl de automaat en het onderstel de rust bewaren. De thuiswedstrijd heeft ‘ie overtuigend gewonnen, maar of hij ook de rest van de wereld kan veroveren? Kia gaat het eerst proberen in Amerika, want Europa is er nog niet klaar voor. Met wat specifiek Europese aanpassingen aan dashboard en besturing zou de K7 dat misschien wel zijn. Dat ze in Zuid-Korea ook in het hogere segment serieuze auto’s kunnen bouwen, is tijdens deze reis in elk geval duidelijk geworden.

Kia K7

 

Auteur: David Joost Kamermans

Fotograaf: Jan Westerhof