Mercedes-Benz 280 SL W113 by Mechatronik

28 januari 2010

 

Vroeger was alles beter

Vroeger was alles beter. Mensen groetten elkaar nog, op school werd nog echt wat geleerd en de prijzen waren laag. En, niet te vergeten, de auto’s waren mooier. Elegantie, ranke lijnen en fraaie chroompartijen bepaalden hoe een auto er uit zag, in plaats van rationele zaken als Cw-waarden en voetgangersveiligheid. Swingende ontwerpers houden zich nog niet bezig met voetgangersveiligheid.

Maar vroeger had ook een andere kant. Je groette alleen mensen die hetzelfde geloof aanhingen, op school leerde je vooral rijtjes die weinig nut bleken te hebben in het latere leven en de prijzen waren laag omdat de salarissen dat ook waren. En de auto’s waren dan wel mooi, het waren ook onbetrouwbare krengetjes. Honderdduizend kilometer op de teller was een bijna onwerkelijke grens, niet starten of oliewalmen hoesten was doodnormaal. Maar wat nou als je de voordelen van vandaag, met de voordelen van gister zou combineren?

Mechatronik SL 280 Pagode

 

Perfektion und Qualität

De firma Mechatronik Fahrzeug- und Motorentechnik GmbH kan daar antwoord op geven. Dit in 1997 opgerichte bedrijf is Mercedes restaurateur. Het bedrijf wist dit met zo’n Perfektion und Qualität uit te voeren, dat het zelfs Mercedes-Benz zelf tot haar klantenkring kan rekenen. Diverse modellen die in het MB museum in Stuttgart staan zijn door Mechatronik in nieuwsstaat terug gebracht.

Maar ook in nieuwsstaat blijft een klassieker een nieuwe oude auto. Voor de meeste klassiekerliefhebbers, geobsedeerd door originaliteit, is dat de enige weg naar automobiel geluk. Maar waarom, zo kun je je afvragen, zou je daarmee genoegen nemen? Een merk als Mercedes-Benz heeft als kernwaarden comfort en klasse, en dat is niet gebaat bij ouderwetse techniek uit de jaren zestig. Daarom streeft Mechatronik ook op een andere manier perfectie na. Door diverse moderne en beproefde Mercedes onderdelen te gebruiken in klassiekers.

Mechatronik SL 280 Pagode

 

Drie smaken

Mocht je een SL W113 willen laten moderniseren dan heb je keuze uit drie motoren. Twee zescilinders van 2,8 en 3,2 liter, die oorspronkelijk ontworpen waren om de W202 C-klasse respectievelijk W210 E-klasse voort te bewegen. Daarnaast is er een 4,3 achtcilinder uit de W202 C43 AMG. Alle drie de motoren worden gecombineerd met een recente vijftraps automaat. Bij de ombouw krijg je ook een nieuw onderstel. Tweevoudig instelbare RVS schokdempers, 20mm lagere veren en geventileerde remmen zijn standaard. Net als onder andere diefstalbeveiliging. De kosten voor deze ombouw bedragen ruim 63.000 euro als je voor één van de zescilinders kiest of 86.000 euro voor de achtcilinder. En voor dat geld wordt je Pagode niet eens gerestaureerd. Als je dat ook laat uitvoeren bij Mechatronik betaal je in totaal 150.000 euro. Of 177.000 euro, in het geval van de achtcilinder.

Mechatronik SL 280 Pagode

Mocht je dan nog geld over hebben, dan kun je jezelf te buiten gaan op de optielijst. Een paar hoogtepunten. Wat te denken van klimaatregeling, wel zo prettig in de zomer. Voor ‘slechts’ 12.500 euro wordt dit ingebouwd. Mooie, ergonomische sportstoelen kosten 4000 euro. Een setje fraaie boxen, een subwoofer en een radio met navigatiesysteem kost 5400 euro. Vierkanaal ABS staat op de optielijst voor 7500 euro. Dit werkt dan wel weer samen met het ASR, het Mercedes stabilisatieprogramma. En dat alles onzichtbaar ingebouwd in een auto uit eind jaren zestig.

 

Onzichtbare modernisering

Met ongeveer elke optie gemonteerd kost de demo SL van Mechatronik dan ook zo’n 250.000 euro. Toch oogt alles origineel en klassiek. Van buiten is er niets wat ook maar een hint geeft naar alle wijzigingen. Maar ook aan de binnenkant zijn er geen wijzigingen die in het oog springen. Zoals elke topklasse auto uit de jaren zestig lijkt het interieur ontworpen door een beeldend kunstenaar, met glimmend chroom en gepolijst metaal. De delicaat ogende tellers hebben een prachtig chromen randje, de radio ziet er uit als een museumstuk, het stuur monumentaal groot. Toch is het onderhuids modern, er is stuurbekrachtiging gemonteerd en de radio heeft bluetooth en navigatie. Het oogt zo authentiek dat een meerijdende medewerker van Mechatronik zich na twintig minuten verdwaald te zijn pas realiseerde dat de auto kon vertellen welke kant we op moesten. Dat zegt veel. Echt alles ziet er precies zo uit zoals het meer dan vier decennia geleden bedoeld was. Alleen je neus vertelt je dat dit geen normale, in concoursstaat verkerende klassieker is. De auto ruikt zoals een moderne Benz, en is gespeend van de geuren van olie en benzine die in auto’s met een oude motor zo normaal is.

Mechatronik SL 280 Pagode

Pas als je de sleutel naast het stuur in het dashboard hebt gestopt, voel je ook dat dit eigenlijk een moderne auto is. Bij het dichtslaan van de deuren klinkt er nog een klassieke, licht blikken plof en een ouderwetse klik van het slot. Maar met een draai aan de sleutel, en zonder twijfel of vertraging slaat de zescilinder aan. Er is geen trilling of onregelmatigheid te bekennen. Pook in de D, en soepel glijdt de SL weg. Tamelijk stil en gemakkelijk trekt de 315Nm koppelrijke 3,2 liter zescilinder de Pagode vooruit. De motor is ontwikkeld voor een E-klasse van 1530kg, terwijl de originele Pagode met de oude, zware motor 1360 kg weegt. De soepel schakelende automaat laat de motor een paar keer 2500tpm draaien, maar meestal kan de motor het met nog minder toeren af. Door de stuurbekrachtiging stuur je de auto gemakkelijk door het verkeer heen. Zoals je mag verwachten van zo’n perfect gerestaureerde auto met allerlei moderne onderdelen, stuurt de auto ook fris en strak. Het onderstel is, ondanks de kleine verlaging, comfortabel. Door alle modernisering is het tegelijk behoorlijk strak en direct, flink overhellen is er niet bij.

Mechatronik SL 280 Pagode

Door de 224pk is de Pagode ook modern snel. In slechts 7,2 seconden haalt de auto honderd kilometer per uur, de topsnelheid bedraagt volgens Mechatronik 231 kilometer per uur. Doordat de testrit op onbekende wegen in Frankfurt was, heb ik het niet aangedurfd de wegligging te testen. Met een bezoek aan Mechatronik kan dit hopelijk goed gemaakt worden. Maar tijdens een paar sprintjes viel op dat de auto echt vlot is. Tegelijk maakt ‘ie een aantrekkelijk, licht gedempt geluid.

Het is allemaal bijzonder goed uitgevoerd. Alleen de zitpositie is niet geweldig. Om het anders te zeggen: je zit zoals je in een klassieker zit. Aan de stoelen ligt het niet, ze staan alleen te dicht op het stuur. Maar dat is eigenlijk het enige waar echt op af te dingen valt. Alles is goed, zelfs naar moderne maatstaven. En dat is knap, op basis van een auto van veertig jaar oud. Alleen heeft het ook een schaduwzijde. Met de ongemakken is ook een deel van de charme verdwenen. De geuren, de kraakjes – het is er niet. Het is een moderne auto in een oud jasje. Het beste van beide werelden. Maar de nostalgie, de warme gevoelens van vroeger, zijn ook verminderd. Velen zullen het nauwelijks opmerken, maar de ware romanticus kan er zwaar aan tillen.

Mechatronik SL 280 Pagode

 

De ideale mix?

Alle stijl uit de swingende jaren ’60 samen met alle gemakken uit de 21ste eeuw, het klinkt als een droom.. En eigenlijk is het dat ook wel. De Pagode is een fraaie auto, met een elegantie en klasse die Mercedes tegenwoordig niet meer beheerst. Tegelijk rijdt de auto heerlijk soepel, comfortabel en gemakkelijk. Dat de ombouw, zeker als je ‘m combineert met een restauratie en een paar opties, zo duur is als een leuk appartement is natuurlijk absurd. Dat ik daar na een proefrit, in mijn enthousiasme, meteen over heen stapte was natuurlijk wat overdreven. En dat een deel van de charme, van de nostalgie verdwenen is, is jammer. Maar het is een fantastisch concept. En het mooiste is nog wel, dat Mechatronik dit trucje op aanvraag bij elke klassieke Mercedes kan uitvoeren. Een Gullwing met 63 AMG motor, dat lijkt me wel wat…

Mechatronik SL 280 Pagode

 

Auteur: Jelmer Staal

Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

Get Adobe Flash player

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Mechatronik
http://www.mechatronik.de
Pleidelsheim (Dld)

 

Motor en techniek:

3199cm3 - V6
164 kW (224 pk) bij 5600tpm
315 Nm bij 3000 tpm
Benzine
Achterwielen
5 v, automaat

 

Maten en gewichten:

+/- 1350kg
n.b.

 

Prestaties:

231 km/u
7,2 s

 

Verbruik:

n.b.
n.b.
n.b.
n.b.

 

 

Prijzen:

€ 63.367,50
€ 150.000