Tesla Roadster Signature Edition

13 mei 2010

 

Geniaal of gek?

Er bestaat een dunne lijn tussen genialiteit en gekte. Die uitspraak is al zo oud als de weg naar Rome, en wordt min of meer bevestigd door lieden als Beethoven, Mozart en mogelijk Albert Einstein. Die allen – volgens onderzoekers – geniaal zouden zijn dankzij een vorm van autisme. Een ander goed voorbeeld is Nikola Tesla. Briljant vanwege het uitvinden van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en van alle andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet. Gek vanwege neurotische dwanghandelingen, zoals een obsessie met het getal drie. En hij beweerde onweer op honderden kilometers afstand te kunnen horen. Maar vooral op latere leeftijd werd hij het schoolvoorbeeld van een gekke geleerde. Zo zou hij een manier weten om de aarde als een appel te splijten en om contact te leggen met buitenaardse wezens door middel van een apparaat. Desalniettemin wordt hij gezien als één van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden en overleed op hoge leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Welnu, Tesla is als automerk gereïncarneerd! De liefde voor elektriciteit is gebleven, want de aandrijving van het enige model op dit moment, de Tesla Roadster, is geheel elektrisch. De vraag is in hoeverre deze bijzondere auto geniaal is of gek. Vier dagen van uitgebreid testen moet het antwoord geven.

Tesla Roadster Signature

 

DVD na de videoband

We hebben al eerder een elektrische sportauto getest bij Green Mobility, de Lotus Elise ECE. Deze was uitermate snel en zorgde voor een vernieuwende rijervaring, maar het was vooral wennen. De onhandige versnellingsbak voegde eigenlijk maar weinig toe en dat ging ten koste van het rijplezier. De Amerikaanse Tesla Roadster is in samenwerking met Lotus gemaakt en hoewel hij uiterlijke kenmerken heeft van de Elise, is het toch een echte Tesla. Om te beginnen is hij vijf centimeter langer dan de Elise, vooral bedoeld om de 6381 lithium ion batterijen plaats te bieden. De instap is ook vijf centimeter lager door het toepassen van een eigen ontworpen chassis – dat ook nog eens sterker zou moeten zijn. In tegenstelling tot de Elise is de Tesla volledig uit carbon vervaardigd. Dit om het gewicht zo laag mogelijk te houden, vanwege de zware accu’s . Een ander groot verschil is dat de Tesla over slechts één versnelling beschikt en nog meer vermogen levert. 185kW tegenover 150kW van de Elise ECE. Omgerekend ligt het vermogen van de Tesla Roadster op 248pk en zou hij net onder de vier seconden de honderd kilometer per uur moeten aantikken. Dat zijn prestaties van een Italiaanse supercar van formaat! De Elise ECE gaf het goede voorbeeld, maar de Tesla is als de DVD na de videoband. Beter, sneller en hij beschikt over meer capaciteit.

Tesla Roadster Signature

Volgens Tesla zou je na ongeveer 400 kilometer de auto weer aan de lader moeten zetten, dat is beduidend beter dan de geschatte actieradius van de Lotus, die 250 kilometer bedraagt. In de vier dagen dat we de Tesla hebben, gaan we dit dan ook uitgebreid uitproberen. Het is vooral genieten van wat de Tesla Roadster kan en wat hij met je doet, want het is een auto die voor een hoop bekijks zorgt. Heel vreemd is het ook niet, we hebben het hier wel over een auto die een grove honderdduizend euro moet kosten en zijn sportieve aspiraties niet onder stoelen of banken schuift. De Tesla is laag, breed, welgevormd en simplistisch. Het zijn alleen de achterlichten die er wat te aftermarket uitzien.

Tesla Roadster Signature

Instappen is, net als bij de Elise, een hels karwei. De dorpel is weliswaar lager dan bij de Brit en de stoelen zijn wat breder bij de Amerikaan (waarmee we niets willen insinueren over Amerikanen, dat je het even weet), maar het blijft lastig in- en uitstappen. Als je fit bent is het geen probleem, maar je grootvader kun je beter thuis laten. Afgezien van de laatste dag, waren de weergoden ons gunstig gezind en met het stoffen dak in de kofferbak gaat het instappen al een stuk makkelijker. Bijkomend voordeel is dat het zicht dan aanzienlijk verbetert. Zo hoef je niet een moeilijke houding aan te nemen om de verkeerslichten te kunnen zien en zijn fietsers nog enigszins te spotten.

Tesla Roadster Signature

De stoelen bieden ontzettend veel steun en zitten nog best lekker. Direct voor je neus bevindt zich het onmiskenbare (amper te verstellen) stuurwiel uit de Lotus en ook het dashboard is vrijwel één op één overgenomen. Bij de Tesla is het interieur echter vrijwel volledig met leder overtrokken.

 

Om misselijk van te worden

Als de Tesla voor de deur opgeladen wordt, dan is hij in no time omringd door kinderen die vol bewondering de – voor hun – onbekende auto onderzoeken. De standaard vragen als “hoe duur is ie?” komen voorbij, maar opvallend was de opmerking van een jong knaapje die de laadkabel opmerkte: “Maar deze is elektrisch. Dat is wel goed, namelijk beter voor het milieu.” Zelfs de jeugd is zich er van bewust, hoewel zij niet verwachten dat deze eco auto in werkelijkheid zo snel is. “Hij trekt even snel op als een Ferrari.”, leg ik dan maar uit. Hoe kan ik het anders omschrijven? De topsnelheid ligt met 210 km/u uiteraard een stuk lager, maar de Tesla is dan ook vooral leuk als je niet op de snelweg rijdt. Het aller, ALLER indrukwekkendste van de Tesla is zijn bloedstollende acceleratie.

Tesla Roadster Signature

De elektromotor is superkrachtig, stil en ongelofelijk soepel. De immense kracht van de motor is niet alleen gaaf, het is ook bijzonder makkelijk rijden. Vanaf 0 tot 4500 toeren per minuut levert de motor 375Nm, een enorme trekkracht die onvergelijkbaar is met wat wij tot op heden hebben gereden. De acceleratie is vergelijkbaar met die van de Space Mountain in Disneyland Parijs. Op het ene moment sta je stil, op het andere moment schiet je er met zo’n ontzettende rotgang vandoor dat je zelfs als bestuurder wel eens misselijk wordt! Met een enorme vaart word je de stoel ingedrukt en raas je met hoge snelheid dicht over het asfalt. Een heel klein beetje op het gaspedaal drukken is voldoende om de elektromotor flink te horen suizen, die al gauw wordt overstemd door een overvloed aan wind- en bandengeruis. Je rechtervoet bepaalt de acceleratie, een directere gasrespons is niet voor te stellen. De 3,9 seconden tot de 100 km/u blijkt helaas niet haalbaar, wij klokten hem om en nabij de vijf seconden. Dit komt voornamelijk omdat de elektromotor bij 90km/u een kleine dip lijkt te hebben. Maar we kregen tevens het idee dat de motor de ene keer beter presteert dan de andere keer. Desondanks blijft het iedere keer een traktatie om even het gaspedaal in te duwen en te beleven wat je in geen enkele andere auto zo beleeft.

Tesla Roadster Signature

Wanneer je het gaspedaal loslaat, merk je dat ie als het ware op de motor afremt – behoorlijk sterk zelfs. Het is daarom wel opletten geblazen als iemand dicht achter je rijdt, want die zal geen remlicht zien branden. Maar als bestuurder van de Tesla rijdt het bijzonder prettig. Het rempedaal hoeft dan ook vrijwel niet aangeraakt te worden, tenzij je abrupt moet stoppen. Bijkomend voordeel is dat de remenergie wordt geregenereerd om stroom terug naar de accu te laden.

Er is niet gekozen voor een keiharde, puur op wegligging gefocuste ophanging, maar er is ook comfort aanwezig. Het is nog steeds niet alsof je over marshmallows rijdt, maar ook verre van onleefbaar stug. Alhoewel niet iedereen zo tolerant zal zijn, vind ik het smooth genoeg om elke dag in de Roadster te kunnen rijden. De zware besturing op lage snelheden zal niet voor iedereen even prettig zijn en voelt dan zelfs wat indirect aan, maar eenmaal op snelheid voelt de besturing beduidend beter aan.

Want hoewel de Tesla Amerikaanse roots heeft, is hij zeker niet alleen maar goed op een rechte weg. Ook in de bochten is het een formidabele auto. Een korte stuurbeweging staat garant voor een directe reactie van de voorwielen en daardoor is de Tesla prachtig te plaatsen en messcherp. Hoe harder je gaat, hoe communicatiever de besturing van de Tesla wordt en daardoor nog beter. Elke richel in het wegdek voel je in het onbekrachtigde stuurwiel - meer verbondenheid met het rijden kun je het bijna niet krijgen. Dit betekent dat je hard aan het werk moet, want na een potje sturen voel je de spanning in je armspieren. Omdat het gewicht van de Roadster in het midden is geconcentreerd, is hij uiterst wendbaar en plakt als een bezetene aan het asfalt. De hoeveelheid grip lijkt eindeloos, je hoort enkel het binnenste voorwiel zo nu en dan wat piepen, maar hij geeft verder geen kick. Alleen het onderstel geeft alleen niet alles door, omdat er voor meer comfort gekozen is. Overhellen speelt daarentegen geen enkele rol tijdens het rijden en dit alles maakt de Tesla een fantastische sportwagen. Puur rijden, puur genieten.

Tesla Roadster Signature

 

Ideal range

Via het kleine schermpje achter de kleurrijke knoppen van de versnellingbak kun je allerlei informatie opvragen, zoals het ideale bereik van de auto. Maar het ideale wijkt nog behoorlijk af van het realistische. Tijdens de fotoshoot gaf het scherm namelijk 216 kilometer aan, maar bij de tellers wordt het realistische bereik getoond en die gaf een summiere 94 kilometer aan. En dat met een accu die meer dan halfvol zit. Dat zet je aan het denken.

Is een elektromotor dan alleen maar halleluja? De motor wel, maar het meenemen van voldoende energie blijft de achilleshiel. En dat is tegelijk de achilleshiel van de praktische mogelijkheden van de Tesla. Met een 400V snellader kan de auto in twee uur voor 90% volgeladen worden. Bij aanschaf van een Tesla ontkom je dan ook niet aan het aanvinken van deze zeer kostbare optie. Helaas kan een snellader niet overal gebruikt worden. Bij speciale oplaadpalen, zoals ze nu in Nederland geplaatst worden, kan dat wel. Maar deze staan nog lang niet overal. Dat betekent dat je op veel plekken nog aangewezen bent op een normaal 220V stopcontact. Stopcontacten die misschien een scheerapparaat kunnen opladen, maar veel moeite hebben met een auto.

Tesla Roadster Signature

Dit zorgt voor vreemde problemen. Een werkdag opladen op een normaal stopcontact levert slechts 150 kilometer extra bereik op. Die afstand mag dan ook niet al te snel afgelegd worden, want het is de ideal range. Bovendien moet je werkgever het maar leuk vinden dat je op kosten van de baas aan het tanken bent. Een paar keer is het grappig, maar bij consequent gebruik kan het scheve gezichten opleveren.

Bij iemand op bezoek gaan kan nog onhandiger zijn. In een uur of twee sla je genoeg stroom op om hooguit een kilometer of veertig rustig te rijden. Het vereist daardoor goed nadenken voor je op pad gaat. Het vrijheidsgevoel wat de auto aan velen geeft, wordt beperkt door de capaciteit van de accu’s.

Tesla Roadster Signature

 

Vrijwel onderhoudsvrij

De bijzondere aandrijving levert wel een hoop andere voordelen op. Een benzinemotor is een complex schouwspel van maximaal tien keer per seconde heen-en-weer bewegende metalen onderdelen, die gescheiden door een dun laagje olie hun werk doen. Een dieselmotor heeft door het gemis aan bougies iets minder onderdelen en draait doorgaans een kwart minder toeren, maar is technisch beslist niet minder complex. Een elektromotor daarentegen heeft slechts één bewegend deel. Een verbrandingsmotor heeft regelmatig verse olie en nog wat aandacht en liefde nodig, terwijl jouw met een elektromotor uitgeruste wasmachine waarschijnlijk al jaren trouw zijn werk doet. Tesla garandeert dat je Roadster de eerste honderdzestigduizend kilometer, op periodiek nieuwe banden en remschijven na, geen onderhoud nodig heeft.

Tesla Roadster Signature

Doordat er slechts één bewegend onderdeel is, is het rendement van een elektromotor ook veel hoger dan van een verbrandingsmotoren. Een benzinemotor zet zo’n 25% van de gebruikte energie om in voorwaartse beweging, een dieselmotor zo’n 40%. Bij een elektromotor is dit 90%. Rijden in de Tesla kost, ook al is het een sportwagen, daardoor weinig energie. Doordat stroom ook nog eens anders belast is dan benzine, zijn de ‘brandstofkosten’ veel lager. Deze worden geschat op vier cent per kilometer, wat zelfs nog minder is dan een Polo Bluemotion.

Doordat de energie op een andere plek opgewekt wordt, is een elektrische auto (indien er groene stroom gebruikt wordt voor het opladen) potentieel veel beter voor het milieu. Tijdens het rijden is er geen uitstoot. Dit resulteert in een bult belastingvoordelen: bij aanschaf geen BPM, er hoeft geen wegenbelasting afgedragen worden en indien de auto geleased wordt, hoeft er de eerste twee jaar geen bijtelling betaald te worden. Na die twee jaar is de bijtelling slechts 7%, de helft van de laagste categorie.

Tesla Roadster Signature

 

Indrukwekkend

Een sportwagen een gebrek aan praktische mogelijkheden verwijten, is dat wel terecht? In het geval van de Tesla wel. Dat je als een generaal een reis moet uitstippelen kan behoorlijk frustrerend zijn en belemmerend voor je vrijheid. Sowieso kun je niet om een snellader heen, anders is de hele aanschaf van een Tesla vrijwel nutteloos. De Tesla als de beste aankoop onder de sportwagens te bestempelen, kan met de huidige infrastructuur daarom (nog) niet. Kijk je echter naar hoe de Tesla presteert en wat hij met je doet, dan is de Tesla absoluut geniaal en indrukwekkender dan de gemiddelde Ferrari. Het is dan ook niet het sportwagenkarakter die de dagelijkse mogelijkheden belemmert. Het is het geniale, maar gekke concept…

Bekijk hier de video!

Tesla Roadster Signature

 

Auteurs: Anton van der Wulp en Jelmer Staal

Fotografie: Anton van der Wulp

Film: Luuk van Kaathoven

 

Get Adobe Flash player

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Green Mobility
http://www.greenmobility.nl

 

Motor en techniek:

Elektromotor
185 kW (248 pk)
n.b.
Stroom - Lithium-ion accu
Achterwielen
1 v, automaat

 

Maten en gewichten:

1235 kg
n.b.

 

Prestaties:

210 km/u
3,9 s

 

Verbruik:

Minder dan € 0,04/km.
0 g/km

 

 

Prijzen:

€ 99.000 excl. BTW

 

Energielabel